În vreme de sărbătoare, e timpul să treci la acțiune
25% reducere la toate cursurile noastr
Înflorește primăvara aceasta împreună cu Beetroot Academy
-25%  reducere la toate cursurile

Abordare proactivă și un pic de noroc: drumul absolventului de QA spre oferta de job

Lucrând ca administrator încă din anii de facultate, am știut că nu era pentru mine. Și, deși am dobândit competențe excelente, cum ar fi comunicarea și gestionarea timpului, am decis să urmez o carieră în domeniul tehnic. Am încercat să studiez independent, dar cursurile gratuite sunt, de obicei, în regim propriu, iar eu voiam să merg și mai departe. Așa am găsit Beetroot Academy - iar experiența mea a fost uimitoare. Mi-am însușit toate abilitățile necesare pentru a găsi un loc de muncă și, după trei luni de căutare activă, am primit o ofertă ca Junior Tester la Level.works.

Înainte de a intra în domeniul tehnologiei, am lucrat în principal în administrație. Cred că a fost o experiență valoroasă, deoarece acolo am dobândit bune abilități de comunicare și de gestionare a timpului. De asemenea, datorită nivelului meu ridicat de cunoștințe de limba engleză, la un moment dat am fost promovată la funcția de director de vânzări. Cu toate acestea, era clar că nu era o carieră pe care mi-o doream. Așa că m-am gândit la o ramură tehnologică atrăgătoare și în plină dezvoltare. 

În timp ce încă îmi terminam studiile universitare, am început să caut cursuri și programe de formare. Multe dintre ele îți oferă un format de autoinstruire fără supraveghere și fără revizuirea sarcinilor îndeplinite. Și, deși cel pe care l-am finalizat avea un program bun, îmi doream mai mult: îmi lipsea un profesor sau un mentor care să-mi îndrume studiile, precum și sarcinile practice. Aceasta a fost cerința mea principală, care m-a îndreptat în cele din urmă către Beetroot Academy.

Cursurile cu un specialist practicant m-au învățat să comunic cu dezvoltatorii în aceeași limbă.

Privind în urmă, văd cât de ușor a fost procesul de studiu încă de la început. Am avut întotdeauna sprijin din partea profesorului nostru și a coordonatorului de grup, iar fluxul general al cursurilor a fost simplu și atractiv. Alex, profesorul nostru, și-a făcut timp pentru a explica fiecare concept și a făcut-o cu cuvinte simple. Cum grupul nostru a ajuns să fie mic, el a putut să acorde timp și atenție tuturor: să ne ajute cu sarcinile, să răspundă la întrebări și să ne dea sfaturi. Munca pe care a investit-o în grup și în fiecare dintre noi i-a ajutat cu adevărat pe toți, sunt sigură.

Programul cursului este intens, oferă multe cunoștințe și abilități practice pe care trebuie să le stăpânești. Sincer, nu folosesc tot ceea ce am învățat în activitatea mea actuală (deși nu pot spune că nu voi avea nevoie de ele într-o zi). Dar am ajuns să apreciez cunoștințele ample pe care le-am dobândit la Academie. Simt că, în domeniul tehnologiei, este esențial să înțelegi despre ce vorbesc ceilalți oameni. Și astfel, știind deja ceva datorită cursului și ascultând cu atenție, am o bază excelentă pe care să construiesc.

Ofertele de muncă pot veni pe neașteptate, așa că fii pregătit

După ce am terminat cursul, am trecut direct la căutarea unui loc de muncă. Eram conștientă de situația dificilă de pe piață, așa că eram pregătită să fiu răbdătoare, dar perseverentă. Am făcut tot ceea ce se obișnuiește: mi-am trimis CV-urile și scrisorile de intenție și m-am abonat activ la diferite comunități și grupuri de pe Facebook și LinkedIn. Oamenii de acolo caută, de obicei, stagiari sau juniori gata să lucreze la proiecte mici pe bani puțini sau deloc pentru a dobândi experiența profesională necesară. Asta am făcut și eu - o modalitate excelentă de a adăuga mai multe exemple de competențe practice la CV-ul dumneavoastră.

Oferta mea actuală de muncă a fost puțin norocoasă, sinceră să fiu. Când am fost într-o călătorie în SUA, mi-am închis numărul de telefon european. Dar, într-o seară, am decis să îl activez din nou - și am văzut că Level.works m-a contactat pe LinkedIn. Ei închideau postul vacant pentru care am aplicat, așa că m-au invitat la un interviu. Așadar, iată încă un sfat: nu vă închideți telefonul și verificați-vă din când în când e-mailurile și rețelele sociale pentru a nu pierde vreo ofertă.

Companiile nu vor doar competențe și experiență; ele caută o compatibilitate

Cred că ceea ce mi-a adus locul de muncă pe care îl am acum este faptul că m-am potrivit cu adevărat cu compania. Valorile mele și abordarea mea față de muncă păreau să se potrivească perfect cu viziunea lor. Cred că nu se vorbește suficient despre faptul că trebuie să demonstrezi nu doar competențele tale, ci și modul în care te vei integra în companie. Vei fi un membru al echipei, iar în lumea de astăzi, un flux de lucru fluid și o bună comunicare sunt la fel de importante. 

Nu vreau să spun că abilitățile și cunoștințele tale practice sunt nesemnificative. La cel de-al doilea interviu cu un QA lead, am avut câteva task-uri de testare. Cu toate acestea, scopul lor era să verifice dacă am o mentalitate analitică, mai degrabă decât să efectueze un examen cu privire la tot ceea ce știam. Așadar, în cazul acestui tip de sarcini, nu vă fie teamă să vă împărtășiți procesul de gândire, deoarece acesta va arăta experiența dumneavoastră mai bine decât credeți.

Cel mai mare sfat al meu este să fii proactiv în căutarea unui loc de muncă. 

În aceste trei luni, am avut câteva realizări care ar putea fi utile pentru cei care își caută în prezent un loc de muncă: 

  • În primul rând, am impresia că majoritatea angajărilor se întâmplă pe LinkedIn. De aceea, a avea un profil frumos și prezentabil acolo va fi de mare ajutor. Și nu doar să-l faceți și să-l uitați, ci să-l dezvoltați în mod activ. Scrieți articole și împărtășiți-vă experiențele, oricât de mici ar părea ele. Un profil puternic îi va conduce pe recrutori direct la tine și este mult mai bine când oamenii te contactează decât să primești e-mailuri de respingere.
  • Căutați conexiuni și comunități, deoarece acestea vă pot conduce fie la o experiență de lucru, fie la adevăratul loc de muncă. 
  • Studiile sunt investițiile tale, așa că învață în mod constant. Urmând cursuri sau cerând sfaturi de la dezvoltatori cu experiență, nu faceți decât să vă lărgiți orizonturile. Vă va fi de ajutor în viitorul loc de muncă, indiferent de post.
  • Competențele de bază sunt importante. Și nu vă faceți griji, dacă au fost dobândite într-un domeniu non-tehnologic, nu contează. Învățați doar cum să le transpuneți în postul pentru care candidați.
Veronika Yakubova
Content Creator
Kickstart your career as QA engineer

You will acquire the necessary knowledge about the QA profession with us.

Start studying